de bevalling
EEN GOEDE VOORBEREIDING
Ruim voordat je gaat bevallen ( in week 35-36) krijg je van ons informatie over wat er tijdens de bevalling gebeurt, de plaats van bevalling, wat je allemaal nodig hebt en wanneer je ons moet bellen. Je kunt je op verschillende manieren op de bevalling voorbereiden. Voor de een werkt een zwangerschapscursus, voor de ander een goed boek.
Binnen onze regio geboorte zorg Salland worden er verschillende voorlichtingen georganiseerd over bevallen, pijnstilling, borstvoeding en over de kraamperiode. Voor data’s zie: www.geboortezorgsalland.nl.
DE BEVALLING
Het verloop
Weken voordat je gaat bevallen, trekt je baarmoeder al geregeld samen. Je buik voelt hard aan en ontspant daarna weer. Zolang er geen regelmaat in te ontdekken valt noemen we dit oefenweeën.
De bevalling kondigt zich meestal aan met weeën ( er is 10% kans dat de vliezen eerst breken). Ook als je al enige tijd regelmatig weeën hebt, kan het zijn dat de ontsluiting op zich laat wachten. We noemen dat de latente fase.
We spreken van actieve weeën als je baarmoeder minimaal een uur lang regelmatig om de vijf minuten (of vaker) samentrekt. Daarbij opent de baarmoedermond zich. De weeën houden ongeveer een minuut aan. Als dit het geval is, kun je ons bellen.
Als de ontsluiting eenmaal is begonnen, opent de baarmoedermond zich gemiddeld met 0,5-1 cm per uur, totdat hij helemaal open is. Een bevalling duurt bij een eerste kind gemiddeld twaalf uur. Bij vrouwen die al eerder zijn bevallen gaat het vaak sneller. Ontspanning bevordert de weeën, zorg dat je omgeving prettig aanvoelt voor jou. Tijdens de ontsluitingsfase vinden veel vrouwen het prettig om rond te lopen, te bewegen, onder de douche, in bad of in bed te liggen.
Na de ontsluiting volgt de uitdrijving, waarbij je gaat meepersen om de baby geboren te laten worden. Je kunt dit doen in de houding die je zelf prettig vind, zolang het met jou en de baby goed gaat. Je kunt liggend of half zittend op bed bevallen. Het kan op de baarkruk, staand, op handen en knieën of hurkend. We vinden het prettig als je van tevoren aangeeft hoe je wilt bevallen. Je kunt je wensen opnemen in een geboorteplan.
DE BEVALLING VOORBEREIDEN
Vanaf ongeveer 36 weken zwangerschap wordt het tijd om de spullen voor de bevalling klaar te zetten. Bij 37 weken begint immers de periode waarin de baby kan komen.
Voor zowel de thuis- als de poliklinische bevalling en kraambed is het nodig:
je bed te verhogen tot 80-85 cm, gemeten van de grond tot aan de bovenkant van het matras. Dit kan met klossen (gratis via de Thuiszorgwinkel) of met kratten.
het kraampakket aan te schaffen (soms krijg je dat van de zorgverzekeraar).
een tas klaar te zetten met: toiletspullen, T-shirts of nachthemden, ondergoed, ochtendjas, sloffen, kleertjes voor de baby ( rompertje, truitje, pakje, jasje, mutsje en een omslagdoek)
twee kruiken te kopen of lenen van de Thuiszorgwinkel.
je ponsplaatje, verzekeringspapieren, zwangerschapskaart, een 2 euro muntstuk voor de rolstoel en de maxi-cosi klaar te leggen voor als je (onverwacht) naar het ziekenhuis gaat.
een fototoestel klaar voor gebruik te maken.
’s nachts de buitenverlichting aan te doen, zodat we makkelijk kunnen zien waar we moeten zijn.
Voor de thuisbevalling heb je wat extra dingen nodig:
po/ondersteek (gratis via de thuiszorgwinkel).
2 emmers en 2 vuilniszakken.
voldoende licht in de slaapkamer.
De Thuiszorgwinkel vind je op het volgende adres:
Raccordement 8, Twello.
Openingstijden: ma-vr van 8.30-13.00 uur.
THUIS OF IN HET ZIEKENHUIS
Als de zwangerschap goed verloopt en er zijn geen medische complicaties, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Het meest belangrijke is, dat jij je veilig voelt!
Thuis bevallen is een veilige keuze op voorwaarde dat
-
de bevalling in week 37-42 van de zwangerschap plaatsvindt
-
het kind met het hoofd naar beneden ligt
-
het vruchtwater helder is
-
er geen verloskundige problemen te verwachten zijn
Wanneer de bevalling begint, komen we bij je thuis controleren hoe het met jou en de baby gaat. Door middel van een inwendig en uitwendig onderzoek beoordelen we hoe ver de bevalling is gevorderd. We luisteren ook naar de harttonen van je baby.
Als de bevalling ver genoeg is gevorderd, blijven we bij je. We bellen de kraamzorg om te assisteren bij de bevalling en zetten alles klaar. We controleren steeds hoe het met jou en de baby gaat. Natuurlijk zijn we er ook om jou door het laatste moeilijke stuk heen te begeleiden. Probeer aan te geven hoe we dat het beste voor je kunnen doen.
Na de geboorte blijven we 1 à 2 uur om te controleren hoe het gaat met jou en de baby. De kraamverzorgster blijft wat langer. Ze helpt met de verzorging en geeft uitleg over de voeding van de baby.
Als je voor een thuisbevalling hebt gekozen, moet je er rekening mee houden, dat het tijdens de bevalling soms toch nodig blijkt om je voor specialistische hulp te verwijzen naar het ziekenhuis. Zo nodig bellen we dan een ambulance.
Onder een poliklinische bevalling verstaan we een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie waarbij je door je eigen verloskundige wordt begeleid. Als je poliklinisch wilt bevallen, komen we net zoals bij de thuisbevalling eerst bij jou thuis langs, om te controleren hoe het met jou en de baby gaat. Als de ontsluiting ver genoeg is gevorderd, nemen we contact op met het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie gaan wij direct met je mee of spreken we af om op een later tijdstip terug te komen. Vaak vragen zorgverzekeraars een eigen bijdrage voor een vrijwillige poliklinische bevalling. Informeer daar van tevoren naar bij de zorgverzekeraar.
Als je een medische indicatie hebt voor specialistische zorg bij de bevalling, zijn de gynaecoloog en/of de kinderarts eind-verantwoordelijk voor de zorg. Ook dan zullen we je zo goed mogelijk bijstaan. Afhankelijk van de situatie in de praktijk komen we langs in het ziekenhuis of blijven we totdat je bent bevallen. Een ziekenhuisbevalling op medische indicatie wordt door de zorgverzekeraar vergoed.
Als je kiest om poliklinisch te gaan bevallen, dan kan dit in het Deventer Ziekenhuis, het Gelre Verloskundig Centrum Apeldoorn of in het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Wij werken met alle voorgenoemde ziekenhuizen samen en kunnen je dus op beide locaties begeleiden tijdens je bevalling.
Deventer Ziekenhuis:
Op de verloskamers van het Deventer Ziekenhuis vind je bevalling plaats in een kraamsuite. Een kraamsuite is een huiselijk ingerichte verloskamer. Er is een eigen badkamer met douche en toilet, een keukenblokje en een televisie op de kamer. Voor vaders is er de mogelijkheid om te overnachten. Wanneer de bevalling goed is verlopen kan je in de regel 2 uur na de bevalling weer naar huis. Mocht het door eventuele complicaties nog nodig zijn om langer in het ziekenhuis te verblijven, dan blijf je in principe op dezelfde kamer.
Eens per maand is er een rondleiding op de afdeling. Kijk even bij ons in de wachtkamer voor de data hiervoor.
Gelre Verloskundig Centrum Apeldoorn:
Het geboortecentrum in Apeldoorn is een eerstelijns geboortecentrum, onder het dak van het Gelre ziekenhuis. Er zijn vier bevalkamers ingericht in een huiselijke sfeer. Er is een eigen badkamer met bad/ douche en toilet, een keukenblokje en een televisie op de kamer. Na de bevalling ga je na ongeveer 2 uur weer naar huis. De hulp die je van de kraamverzorgster in de eerste 2 uur na je bevalling krijgt, valt binnen de zorg van de bevalling.
Mocht het door eventuele complicaties nog nodig zijn om langer in het ziekenhuis te verblijven, dan zal dat op een andere kamer op de verloskunde- of kraamdeling van het ziekenhuis zijn.
Gelre Zutphen:
In het Gelre ziekenhuis in Zutphen vind je bevalling plaats in een kraamsuite. Een kraamsuite is een huiselijk ingerichte verloskamer. Er is een eigen badkamer met douche en toilet, een keukenblokje en een televisie op de kamer. Voor vaders is er de mogelijkheid om te overnachten. Wanneer de bevalling goed is verlopen kan je in de regel 2 uur na de bevalling weer naar huis. Mocht het door eventuele complicaties nog nodig zijn om langer in het ziekenhuis te verblijven, dan blijf je in principe op dezelfde kamer.
De normale tijd om te bevallen is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Buiten deze periode moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.
Het beladvies spreken we met je door tijdens de controles bij 35-37 weken. Je kunt ons bellen voor de bevalling als je:
-
een uur lang om de vijf minuten weeën hebt, die één minuut aanhouden
-
als de vliezen breken (ook ’s avonds en ’s nachts). Let op de kleur van het vruchtwater en probeer wat op te vangen
-
als de weeën opeens heel vaak komen en heel hevig zijn
-
als de kleur van het vruchtwater verandert in groen of bruin
-
bij persdrang tijdens de weeën
-
bij helderrood bloedverlies tijdens de weeën
-
als je behoefte aan begeleiding hebt tijdens de weeën