de kraamtijd
DE EERSTE WEEK NA DE GEBOORTE
Het is de taak van de verloskundige om in de eerste week na de bevalling de gezondheid van moeder en kind te controleren. Dat begint al vlak na de bevalling. We blijven dan een à twee uur, zodat we zeker weten dat alles goed gaat. Je baby wordt door ons nagekeken. De kraamverzorgster helpt je op weg met de (borst)voeding, douchen, toiletgang en de verzorging van de baby.
In de eerste dagen na de bevalling komen we geregeld bij je langs voor de kraamcontroles. We overleggen met de kraamverzorgster hoe alles verloopt. Alles wat er in het kraambed gebeurt heeft onze aandacht. Zo houden we het welbevinden van moeder, partner en kind(eren) in de gaten. Als je vragen hebt, stel ze gerust.
KRAAMZORG
De kraamverzorgster is ‘ons oog en oor’. Zij helpt jullie als kersverse ouders op weg. De kraamverzorgster begeleidt de babyverzorging en geeft daarover allerlei tips. Ze helpt mee in het gezin en zorgt er zo voor dat de moeder zich kan ontspannen en optimaal herstelt van de bevalling.
De belangrijkste taak van de kraamverzorgster is het bewaken van de gezondheid van moeder en kind. Zij controleert de temperatuur, pols, de stand van de baarmoeder, de hechtingen, de toiletgang en het bloedverlies. Bij de baby meet zij de temperatuur en kijkt naar de huidskleur, het gedrag en hoe hij drinkt, poept en plast.
Wanneer de controles afwijken van het normale, neemt zij contact met ons op.
LICHAMELIJK HERSTEL
Je kraamweek en aansluitende kraamtijd is er om bij te komen van de geboorte en te wennen aan het ouderschap. Jullie leren – samen met de kraamverzorgster – de baby te verzorgen en je lichaam herstelt zich van de bevalling.
Na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Dit kan pijnlijk zijn, maar het helpt je sneller herstellen. Op de plaats waar de placenta zat, is immers een wond ontstaan. Het samentrekken van de baarmoeder verkleint het wondvlak. Zo verlies je minder bloed. Als je erg last hebt van de naweeën, kun je paracetamol gebruiken.
In het begin heb je helderrood bloedverlies, in een ruime hoeveelheid. Na een paar dagen neemt het af en wordt het bloed donkerder van kleur. Je kunt tot zes weken na de bevalling nog kleine hoeveelheden bloed verliezen.
Na de bevalling komt de melkproductie op gang. Daarbij neemt de omvang van je borsten toe. Rond dag vier na de bevalling zijn je borsten het grootst. Ze voelen pijnlijk en gespannen aan. Dit noemen we stuwing. Door frequent te voeden in verschillende houdingen, kun je de klachten verlichten. De kraamverzorgster begeleidt je hierbij. Ook wanneer je geen borstvoeding geeft, krijg je in de regel stuwing. Een goed steunende beha helpt de druk te verminderen. Je kunt ook paracetamol nemen tegen de pijn. Meestal nemen de klachten na een paar dagen af.
Slaap is essentieel voor je herstel in de kraamtijd. Zorg dat je genoeg slaapt, ook overdag wanneer je baby slaapt. Het is verstandig niet teveel bezoek op één dag te plannen. Zeg het duidelijk tegen je bezoek als je rust nodig hebt.
Enige weken tot maanden na je bevalling kun je een aantal klachten hebben: moeheid, snel geïrriteerd zijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, somberheid, huilerigheid, hoofdpijn of rugpijn. Deze klachten komen vaak voor, maar zijn meestal van voorbijgaande aard. Wanneer ze je dagelijkse bezigheden hinderen, neem dan contact met ons op. Je kunt ook je huisarts vragen om advies.