Margreeth van der Heiden gaat met pensioen

TWELLO.- Na meer dan 30 jaar verloskundige te zijn geweest in de gemeente Voorst gaat Margreeth van der Heiden op 27 juni met pensioen. Ze vraagt zich af wanneer ze de laatste baby op de wereld zal helpen.

Margreeth begon haar verloskundigenpraktijk “de Eiber” in 1988. Daarvoor was ze 12 jaar werkzaam als verpleegkundige in het Radboud ziekenhuis te Nijmegen, waarvan de laatste jaren als kinderverpleegkundige. In 1988 begon ze haar praktijk “de Eiber”. Tot op de dag van vandaag is ze blij in de gemeente Voorst haar praktijk gestart te hebben. De grond is vruchtbaar en ze vindt de Voorster bevolking prettig, ouders waarmee een vertrouwensband opgebouwd kan worden.

Hieraan hecht Margreeth grote waarde. Fijne momenten en minder mooie momenten met elkaar delen is heel belangrijk. Verloskundige ben je voor, tijdens en na de bevalling. Daar is passie voor nodig, de passie die Margreeth uitstraalt.

In 1988 was ze de enige verloskundige. De huisarts leidde de bevallingen, de verloskundige bood hulp. Sinds de komst van de huisartsenpost is dat veranderd. De verloskundige verzorgt nu alleen de thuisbevallingen en is zeer belangrijk bij het bevallen in het ziekenhuis. Enthousiast vertelt ze over de fijne samenwerking met de gynaecologen van het Deventer Ziekenhuis.

Tijden zijn veranderd
De 20 weken echo is ze gaan waarderen. Ook nu weer laat ze merken hoe belangrijk de rol van de verloskundige bij het nemen van besluiten hierbij kan zijn. De tijd van genieten voor en na de bevalling wordt volgens Margreeth te weinig benut. Enkele weken rust voor de bevalling is een natuurlijke wens van het lichaam. Na de bevalling enkele uren samen genieten ziet ze soms verloren gaan door onmiddellijk melden van de geboorte met de mobiele telefoon.
Dat de rol van de vader prominenter is geworden juicht ze toe.

De verloskundigenpraktijk blijft bestaan. De drie verloskundigen, die er werkzaam zijn, gaan verder in “haar Eiber”. Margreeth zal haar werk gaan missen. Velen in Voorst zullen haar afwezigheid gaan ervaren. Het kind dat door haar op de wereld werd geholpen zal haar niet meer ontmoeten bij de geboorte van eigen nazaat.

Voor Margreeth zal afscheid nemen niet makkelijk zijn. Ze heeft lang nagedacht over het tijdstip. Nu ze die bepaald heeft wil ze u graag ontmoeten op haar afscheidsreceptie.
Mocht u haar willen verrassen met een attentie dan vraagt ze u om een gift. Ze wil dolgraag met deze gift “haar verloskunde werk” steunen daar waar steun zo hard nodig is.
Vrouwen voor vrouwen in Nepal, een project van een gynaecoloog uit Deventer, en een
verloskundigenpraktijk in ontwikkeling in Brufut in Gambia.

De afscheidsreceptie wordt gehouden op 28 juni van 15.00 tot 18.00 uur in de Waardige Waard.