Zwangerschap2022-12-27T15:32:01+01:00

zwangerschap

ZWANGER WORDEN? WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN?

Er komen waarschijnlijk veel vragen in je op, vanaf het moment dat er een kinderwens ontstaat. Voor al deze vragen ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur.

Het leven van je kind begint bij de eerste aanleg van het embryo. Als je een kinderwens hebt valt er dus al veel te ontdekken. Voeding, medicijnen, roken, alcohol en drugs hebben allemaal invloed op het zich ontwikkelende kind. Misschien komen er erfelijke afwijkingen of ziekten in de familie voor. Als je aan een zwangerschap wilt beginnen, is het raadzaam om hier van tevoren informatie over in te winnen. Op de website van De Verloskundige staat alle informatie omtrent zwanger worden.

Andere onderwerpen voor het kinderwensspreekuur kunnen zijn:

  • Menstruatiecyclus

  • Anticonceptie

  • Eerdere zwangerschappen

  • Miskraam of abortus

  • Werk

  • Lichaamsbeweging

  • Psychische en seksuele problemen

IN VERWACHTING?

Je lichaam is hard aan het werk, al zie je aan de buitenkant nog niets. Misschien voel je wat veranderingen in je lichaam. Je borsten kunnen gespannen zijn of je onderbuik voelt anders aan door de groei van de baarmoeder. Je kunt soms moe, misselijk of duizelig zijn. Misschien lastig, maar deze klachten horen bij een normale, gezonde zwangerschap.

Foliumzuur

De eerste tien weken van je zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig: 0,4-0,5 mg per dag. Dit bevordert een goede aanleg van het hoofd, het hart en de rug van de baby. Foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

ONDERZOEK TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Elke zwangere mag in principe 4 echo’s. Eén tussen 10 en 12 weken (termijnecho), een echo rond 13 en 20 weken (screening) en een echo rond 35 weken (ligging). Daarnaast kan het zijn dat er op een ander moment in de zwangerschap een extra echo nodig is om de groei of ligging van de baby te beoordelen. Wij maken zelf basis echo’s op de praktijk.

Echoscopie2021-08-01T13:18:07+02:00

Elke zwangere krijgt in principe 4 echo’s aangeboden. Eén tussen 10 en 12 weken (termijnecho), indien gewenst een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) rond 13 en/ of 20 weken en een liggingsecho. Op indicatie kunnen er echo’s worden gemaakt om te groei te beoordelen, de ligging van de baby of de ligging van de placenta.
Wij maken zelf echo’s op de praktijk. Nelleke en Mathilde zijn beide opgeleid tot basis echoscopist en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland.
Wij maken de volgende echo’s:

  • Beoordeling vitaliteit van de zwangerschap (op indicatie)
  • Beoordeling bij bloedverlies in het eerste trimester van de zwangerschap (op indicatie)
  • Termijnbepaling tussen 10 en 12 weken zwangerschap (standaard)

Hierbij kijken we of je zwanger bent, hoever je zwanger bent, of het hartje van de baby klopt, en wanneer je uitgerekend bent.

  • Beoordeling groei van het kindje, dit kan op verschillende momenten in de zwangerschap plaatsvinden (op indicatie)
  • Beoordeling van de locatie van de placenta, dit gebeurt meestal rond 32 weken zwangerschap (op indicatie)
  • Liggingsecho

Voor de 13 en/ of 20- weken echo kan je terecht bij Fetura in Deventer. Voor meer informatie over deze onderzoeken, klik hier.

Voor echo’s met een medische indicatie zijn de kosten voor de verzekeraar. Willen jullie graag een pretecho laten maken dan kan dit ook bij Fetura. Voor een pretecho heb je geen verwijzing nodig. De kosten voor deze echo moeten jullie zelf betalen.

Bloedonderzoek2018-06-25T09:45:11+02:00

Bij de eerste controle vragen wij voor alle zwangere vrouwen de 12 weken screening aan. Hierbij wordt getest op:

  • Bloedgroep
  • Rhesusfactor
  • Bloedgroepantistoffen
  • Lues (syfilis)
  • Hepatitis B
  • HIV
  • Glucose (suiker)
  • Hemoglobine (ijzergehalte).

Bloedafname gebeurt in het ziekenhuis of bij een van de prikposten van het Deventer Ziekenhuis of het Gelre Ziekenhuis. Er wordt een aantal buisjes bloed afgenomen. Voor het bepalen van het glucosegehalte is het belangrijk dat je nuchter bent. Je kunt daarom het best vroeg op de dag gaan prikken.

Bij 30 weken zwangerschap wordt nogmaals bloed afgenomen. Hiermee bepalen we het hemoglobinegehalte. Dit gebeurt bij ons op de praktijk door middel van een prikje in je vinger.

Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan krijg je dat van ons te horen. Je krijgt dan een uitgebreide glucosetest bij 24 weken zwangerschap. Voor deze test moet je nuchter zijn. Je mag dan vanaf middernacht niet meer eten.

Als je een rhesus-negatieve bloedgroep hebt, wordt je bloed rond 27-30 weken zwangerschap gecontroleerd op bloedgroepantistoffen. Ook wordt, bij een Rhesus D negatieve bloedgroep, de bloedgroep van je baby bepaald. Als je baby rhesus-positief is, krijg je bij 30 weken zwangerschap en na de bevalling een injectie met rhesusantistoffen toegediend. Dit voorkomt dat je zelf antistoffen tegen de bloedgroep van de baby gaat aanmaken.

Prenatale screening2023-03-27T15:21:47+02:00

Wanneer je bij ons op de eerste controle komt bespreken we, indien gewenst, de mogelijkheden tot prenatale screening met jou en je partner. Hieronder alvast een inleiding tot de mogelijkheden die je in je zwangerschap hebt.
Je kunt ook kijken op de website van het RIVM over screening tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

NIPT is een bloedonderzoek waarbij, net als bij de combinatietest, onderzoek wordt gedaan naar het syndroom van Down, -Edwards en –Patau. Uit het bloed wordt DNA van de placenta bekeken, dit komt voor een groot deel overeen met het DNA van de baby. De NIPT geeft in de uitslag geen kansberekening maar een positieve of negatieve uitslag. De betrouwbaarheid van de NIPT is hoger dan die van de combinatietest. Wanneer er aanwijzingen zijn voor een van de bovenstaande syndromen, dan kom je in aanmerking voor verder onderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie). Indien nodig zullen we je hierin begeleiden.

Voor meer informatie over de NIPT verwijzen we je naar de website van het RIVM.

13 weken echo  –  Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

De dertien weken echo is een medische echo tussen 12+3 en 14+3 weken waarbij gekeken wordt of de baby mogelijk lichamelijke afwijkingen heeft die al vroeg zichtbaar zijn. De echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie.

De 13 wekenecho wordt ook wel een structureel echoscopisch onderzoek genoemd, net als de 20 wekenecho. Het doel van de echo is om te beoordelen of de baby ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Met de 13 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat een goede 13 wekenecho geen garantie geeft op een gezonde baby. Let op: de 13 wekenecho is géén vervanging van de 20 weken echo, ze vullen elkaar wel aan. Sommige afwijkingen zijn nog niet goed zichtbaar bij 13 weken omdat de baby bij 13 weken nog kleiner en minder ver ontwikkeld is.

Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.

20 weken echo  –  Structureel echoscopisch onderzoek 

Het SEO is een echo die tussen 18 – 22 weken zwangerschap wordt gemaakt, en als doel heeft het opsporen van zichtbare aangeboren afwijkingen bij de baby. In Nederland heeft 2-3% van alle baby’s een aangeboren afwijking. Denk hierbij aan een hazenlip, open rug of klompvoeten.

De echoscopist kijkt naar de aanleg van verschillende structuren en organen.  Er worden ook diverse metingen gedaan, onder andere van de hoofdomtrek, de buikomtrek en het bovenbeen.
Een echo geeft helaas nooit 100% zekerheid. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen niet gezien kunnen worden op een echo hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan stofwisselingsziektes, spierziektes of syndromen.

Het SEO wordt vaak gezien als standaard, maar ook voor dit onderzoek geldt dat jullie zelf kunnen kiezen of jullie deze echo wel of niet laten maken.

De kosten van het SEO worden vergoed door de zorgverzekeraar uit de basisverzekering. Het kan zijn dat er op medisch indicatie besloten wordt dat het SEO plaats vindt bij een gespecialiseerd gynaecoloog, ook deze kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar maar kunnen wel invloed hebben op het eigen risico.

Ga altijd samen met je partner naar deze echo. Neem geen opa’s oma’s buren of kinderen mee. Het is een medische echo en geen pretecho.

Uitslag

De uitslag van de 13- of 20 wekenecho wordt direct met je besproken. Wanneer de echoscopiste een afwijking ziet of twijfels heeft over het bestaan hiervan, dan wordt dit doorgegeven aan je verloskundige. Je verloskundige zorgt (indien gewenst) voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bestaat dan uit een uitgebreide echo in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt dan nader onderzocht. In een aantal gevallen zal blijken dat er toch niks aan de hand was. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie aangeboden om erfelijke afwijkingen uit te sluiten. Bij elk vervolgonderzoek bepaal je zelf of je dit wilt laten doen en wat je doet met de uitslag.

Voor meer informatie over de 13- en 20 weken echo kan je terecht op de website van het RIVM.
Wij kunnen je voor deze echo’s verwijzen naar echocentrum Fetura in Deventer of het Prenataal Screening Centrum Apeldoorn.

ZWANGERSCHAPS CONTROLES

Elke controle meten we je bloeddruk, we beoordelen of je kindje goed groeit en we luisteren naar het hartje met de doptone. Dat kan ongeveer vanaf 12 weken zwangerschap. Als het nodig is, worden tussendoor extra bloedonderzoeken gedaan of echo’s gemaakt.

We geven je informatie over het verloop van de zwangerschap en de veranderingen in je lichaam. Vanaf 30 weken zwangerschap kunnen we meestal voelen hoe de baby in de baarmoeder ligt. Natuurlijk kun je ons vragen stellen.

De eerste controle duurt ongeveer 40 minuten. We bespreken je medische voorgeschiedenis, die van je partner en jullie familie. Dit doen we aan de hand van het ingevulde intakeformulier die je hebt meegebracht. Vorige zwangerschappen en bevallingen komen ook aan bod. Als je zelf vragen hebt, kun je deze gerust aan ons stellen. Tijdens de controles is ook je partner welkom om zijn/haar vragen te stellen.

Uitgaande van de eerste dag van de laatste menstruatie berekenen we hoe ver je zwanger bent en wat de voorlopige uitgerekende datum is. Voor het vaststellen van de definitieve uitgerekende datum wordt een termijnecho gemaakt bij ons op de praktijk. Ook krijg je een labformulier mee voor het standaard bloedonderzoek voor zwangeren.

We meten je bloeddruk en je gewicht. Vanaf 12 weken kunnen we het hartje van de baby horen. We geven je adviezen over voeding en leefgewoonten. Op verzoek krijg je informatie over de prenatale screening (NIPT, 13 en/ of 20 weken echo).

Er zijn een paar dingen die je aan het begin van de zwangerschap moet regelen. Kraamzorg moet je voor de 16e zwangerschapsweek aanvragen. Laat ook je verzekeringsmaatschappij weten dat je zwanger bent.

Als je niet gehuwd bent, kun je het kind laten erkennen door je partner. Wil je ook gezamenlijk het ouderlijk gezag? Dan moet je hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank. Voorwaarde hiervoor is dat de vader of duomoeder het kindje heeft erkend. Je moet hiervoor samen naar de burgerlijke stand (denk aan legitimatie). Het best kan dit voor de 26e zwangerschapsweek.
Als de man en de moeder getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, is erkenning niet nodig. De ouders zijn automatisch de juridische ouders.

Je komt in de zwangerschap ongeveer tien keer bij ons op controle volgens onderstaand schema:

1e controle > Week 8 – 10

2e controle > Week 12

3e controle > Week 16

4e controle > Week 22

5e controle > Week 26

6e controle > Week 30

7e controle > Week 33

8e controle > Week 36

9e controle > Week 38

10e controle > Week 40

Soms gaat het met je zwangerschap anders dan gehoopt.

In de eerste zestien weken eindigt ongeveer een op de tien zwangerschappen in een miskraam. Meestal komt dat doordat het embryo niet levensvatbaar is.

Een miskraam begint vaak met menstruatieachtige pijn in de onderbuik en een beetje bruin of rood bloedverlies. Als je deze symptomen hebt, mag je ons altijd bellen.

Toch is het niet zo dat je met deze symptomen altijd een miskraam krijgt; in ongeveer de helft van de gevallen is er geen duidelijke reden voor en gaat de zwangerschap gewoon door. Het bloedverlies en de buikpijn hebben op zich geen nadelige gevolgen voor de baby.

Als de zwangerschap eindigt na de 16 weken, maar voordat het kind levensvatbaar is, spreken we van een late miskraam. Deze komen gelukkig veel minder vaak voor.

Je kunt je in de periode na een miskraam lichamelijk en emotioneel flink uit balans voelen. Je had je immers voorbereid op een doorgaande zwangerschap, niet op het verlies ervan. Ook moet je lichaam ontzwangeren, wat grote hormonale schommelingen geeft. Je kunt altijd aan de bel trekken, als je extra ondersteuning van ons nodig hebt. Een week na een miskraam nemen we ook nog contact met je op.

Wanneer moet je ons tussendoor bellen:

  • Bij pijnlijke harde buiken die om de 7-10 minuten komen gedurende een uur

  • Als je twijfelt of je baby genoeg beweegt

  • Bij helderrood bloedverlies ( meer dan een paar druppels)

  • Bij verlies van vruchtwater

  • Bij ongerustheid

Ga naar de bovenkant